BM Temsilcisi Haysom, Güney Sudan’daki yeni anayasa çalışmalarını fırsat olarak değerlendirdi
BM Genel Sekreteri’nin Güney Sudan Özel Temsilcisi Nicholas Haysom, Güney Sudan’ın geçiş sürecini tamamlaması için en önemli konulardan birinin yeni bir anayasa metni hazırlamak olduğunu belirterek, “Bu, Güney Sudan halkının birlikte barış içinde yaşamak ve iç savaş vermek, tekrarını önlemek için çok önemli bir fırsattır.” söz konusu.
BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Güney Sudan’daki duruma ilişkin New York’taki oturumunda konuşan Haysom, yol haritasındaki zaman çizelgelerine uyulmasının önemli olduğuna işaret etti.
Haysom, “2023’ün barış anlaşmasındaki tüm taraflar için ‘batma veya kırılma’ yılı olduğunu düşünüyoruz” dedi. değerlendirmesini yaptı.
Güney Sudan’ın geçiş sürecini tamamlaması için en değerli konulardan birinin yeni anayasa metninin hazırlanması olduğunu vurgulayan Haysom, “Bu, Güney Sudan halkının bir arada barış içinde yaşaması ve bir daha yaşanmaması için çok önemli bir fırsat. iç savaş.Aynı zamanda Güney Sudanlılara kimliklerini nasıl pekiştirecekleri ve nasıl yönetilecekleri sorulacak.Ne istediklerini belirleme fırsatı sağlayacak.Tüm Güney Sudanlıların kendi haklarına sahip olmalarını sağlayacak kapsayıcı bir süreç olmalıdır. sesler duyuldu.” sözlerini kullandı.
Haysom, önümüzdeki yıl yapılması planlanan barışçıl, kapsayıcı ve sağlam seçimler için hazırlık yapılması gerektiğine de işaret etti.
2011 yılında Sudan’dan bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Lideri Mayardit’in 16 Aralık 2013’te yardımcısı Riek Machar’ı “darbeye teşebbüs” iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklendi.
Yıllar süren savaşın ardından taraflar 2018’de barışa imza atsa da asayiş ve güvenliğin sağlanamadığı ülkede farklı aşiret ve kümeler arasında şiddet devam ediyor.